Aminohapot

Ihmiselle välttämättömiä aminohappoja on 20, joista 11 elimistö osaa itse valmistaa. Lopua yhdeksää välttämätöntä aminohappoa meidän on saatava ravinnosta. Halutessaan varmistua näiden aminohappojen riittävästä saannista, voi aminohappolisäravinteista olla hyötyä.

Ihmiselle välttämättömiä aminohappoja on 20, joista 11 elimistö osaa itse valmistaa. Lopua yhdeksää välttämätöntä aminohappoa meidän on saatava ravinnosta. Halutessaan varmistua näiden aminohappojen riittävästä saannista, voi aminohappolisäravinteista olla hyötyä.

Välttämättömiä aminohappoja, joita kehomme ei osaa itse valmistaa ovat: histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, fenyylialaniini, metioniini, treoniini, tryptofaani ja valiini. Myös näitä voi nauttia lisäravinteina, jos esimerkiksi on syytä epäillä, että ravinnosta ei ole saatavissa tarpeeksi näitä aminohappoja.

Myös monia muita aminohapoista, esimerkiksi arginiinia, on saatavilla lisäravinteena. Arginiinista muodostuu elimistössä typpioksidia. Typpioksidi puolestaan vaikuttaa verisuonten toimintaa ja verenkierron säätelyyn.

Aminohapot urheilijan ravinnossa
Aminohapoista on erityisesti hyötyä urheilijoille. Ne vaikuttavat treenistä palautumiseen sekä lihaskasvuun, voimaan ja kestävyyteen.

Ihminen saa välttämättömiä aminohappoja käyttämällä eläinperäisiä proteiininlähteitä kuten maitotuotteita, kananmunia, kanaa, lihaa ja kalaa. Kasvikunnan proteiinit sisältävät nekin aminohappoja, mutta vain harva kasvikunnan lähde sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja yksinään. Sen sijaan yhdistelemällä eri kasvikunnan proteiinin lähteitä, kuten täysjyväviljoja ja palkokasveja, vegaaniruokavalio voidaan koostaa monipuoliseksi myös erilaisten välttämättömien aminohappojen suhteen.

Syömämme proteiinit hajoavat kehossamme aminohapoiksi. Ruoan proteiineista saatavat aminohapot imeytyvät ja sekoittuvat elimistön omiin aminohappoihin. Osasta muodostuu proteiineja, osa taas jää verenkiertoon ja niistä syntyy muita typpipitoisia yhdisteitä esimerkiksi kreatiinia ja hormoneja.

EAA ja BCAA – Suosituimmat aminohapposekoituksemme
Aminohappovalmisteita myydään yksittäisinä aminohappoina sekä erilaisina sekoituksina, joista suosituimpia ovat EAA ja BCAA. Usein EAA ja BCAA -valmisteisiin lisätään makeutusaineita, mutta niitä on saatavilla myös makeuttamattomina. Näitä aminohapposekoituksia käytetään lisättynä veteen tai esimerkiksi smoothieen sekoitettuna. Ne nautitaan mieluiten treenin jälkeen.

EAA – aminohapot ovat monipuolisempi vaihtoehto BCAA-valmisteille
EAA on lyhenne välttämättömille aminohapoille (englanniksi Essential Amino Acids) ja se käsittää kaikki välttämättömät aminohapot. EAA sisältää myös haaraketjuiset aminohapot, joten se on monipuolisempi vaihtoehto BCAA-valmisteille. EAA-valmisteet ovat oikea valinta sinulle, joka haluat saada treenistäsi irti vielä vähän enemmän. Ottamalla EAA-aminohappoja heti ensimmäisenä aamulla katkaiset yön jälkeisen paaston tehokkaasti.

Riittävä aminohappojen saanti on tärkeää optimaalisen lihasproteiinisynteesin sekä kehon immuunipuolustuksen kannalta. EAA:n nauttimisen on myös todettu edistävän palautumista, vähentävän lihaskipuja sekä auttavan nesteytyksessä.

BCAA – Haaraketjuiset aminohapot osana proteiinisynteesiä
BCAA on puolestaan lyhenne haaraketjuisille aminohapoille (englanniksi Branched Chain Amino Acids), joihin kuuluvat valiini, leusiini ja isoleusiini, jotka ovat kaikki välttämättömiä aminohappoja. BCAA stimuloi proteiinisynteesiä ja estää lihasproteiinia hajoamasta. Kestävyysharjoittelu lisää merkittävästi luurankolihasten BCAA:n käyttöä ja siksi BCAA-ravintolisän uskotaan mahdollisesti parantavan suorituskykyä. Ruoasta saatu BCAA kulkeutuu maha-suolikanavasta verenkierron kautta luurankolihaksiin, jossa nämä kolme aminohappoa osallistuvat joko proteiinisynteesiin, energia-aineenvaihduntaan tai kahden aminohapon, alaniinin ja glutamiinin valmistukseen.

Nordic Athlete
Nordic Athlete on pohjoimainen laatulisäravinteiden valmistama. Tarinamme taustalla on Pohjoimaiden hiihtomaajoukkueiden ravintolisistä vastaaminen. Viime kauden jälkeen kuitenkin, päätimme avata lisäravinteiden jakelun myös aivan kaikille urheilijoille, huippu-urheilijoiden lisäksi.